Röstitud muskaatkõrvitsa supp porgandi ja kaneeliga

Natuke vürtsikas supp, mis teeb keha soojaks! Supi valmistamine võtab küllaltki kaua aega, arvestada tuleks umbes tunni ja 10 minutiga. Portsjoneid saab umbes neli.

500 g puhastatud ja tükeldatud muskaatkõrvitsat
3 spl oliiviõli
1 suur porgand
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 punane tšillipiprakaun
1 tl jahvatatud kaneel
700 ml kuum köögiviljapuljong (kuubikust)

Serveerimiseks:
4 spl Kreeka jogurtit
1/2 värskelt pressitud apelsinimahla
Kõrvitsaseemneid

1. Kuumuta ahi 200 kraadini, kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Sega kõrvitsatükid 2 spl õliga ja maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta ahjus 40 minutit vahepeal liigutades, kuni kõrvits on pehme ja hakkab värvi võtma.

2. Kuumuta potis 1 spl õli ja sibulat keskmisel tulel segades u 10 minutit, kuni sibul on kuldpruun. Lisa küüslauk, tšilli, kaneel ja porgand ning kuumuta segades veel mõni minut. Lisa röstitud kõrvits ja puljong ning keeda vaiksel tulel u 20 minutit, kuni porgand on pehme.

3. Püreesta supp ja vajadusel maitsesta soola või pipraga. Mina soola ega pipart ei lisanud, kuna supp oli niigi vürtsikas. Vähem vürtsika supi jaoks võib panna ainult pool tšillikauna.

Serveerimiseks tee kaste: sega 4 spl Kreeka jogurtit apelsinimahlaga ning aseta paar supilusikatäit kastet supile.  Lisa ka kõrvitsaseemned.

Tšillipipar kuulub seedetegevust ergutavate ja kaalu langetamist soodustavate toiduainete hulka. Punased tšillipiprad alandavad vere kolesterooli ja triglütseriidide taset ning trombotsüütide agregatsiooni teket. Teisisõnu vähendab see trombide tekkimise riski. Samas aitab see kehal toota fibriini valku, mida on vaja haavade korral kiireks vere hüübimiseks. Piirkondades, kus tšillipipraid kasutatakse igapäevaselt toitudes, on üles märgitud madalamat südameatakkide ja –rabanduste ning kopsuarteri trombide juhtumite arvu. Küll aga on tähtis meeles pidada, et kõike tuleb tarvitada mõõdukates kogustes. Üleliigset tuliste tšillide tarbimist seostatakse suurema riskiga kõhuvähi tekke suhtes. Loe lisa: http://tervistav.blogspot.com.ee/2012/04/koige-tulisem-pipar.html

Retsept: Britt Paju/Toidutare

Comments