Ratatouille

Ratatouille't saab teha nii pajaroana kui ka ahjuroana. Tegelikult on see ju Lõuna-Prantsusmaalt pärit tavaline köögiviljahautis. Originaalis tehakse seda rooga nii, et kõik köögiviljad küpsetatakse esmalt eraldi ning roog segatakse hiljem tomatikastme või -pastaga, kuumutatakse veel korra ning maitsestatakse. Tänapäeval on levinum aga meetod, kus kõik köögiviljad ühes pannis mahlakaks seguks hautatakse.

Katsetasin seekord Ratatouille kergemat ehk pajaroa varianti.

Vaja läheb:
1 suur baklažaan
oliiviõli
2 väikest punast sibulat
4 küüslauguküünt
1 punane paprika
1 roheline paprika
1 suur suvikõrvits
4 küpset tomatit või 400 g purustatud tomateid
(Kasutasin purustatud tomateid.)
Vahemere ürdisegu või kuivatatud basiilikut, tüümiani, punet, rosmariini,fenkoliseemneid jmt.
Värskeid ürte (nt basiilikut, tüümiani, punet, rosmariini) Vali omale 1-2 meeldivaimat.
sool, pipar
Soovi korral võid lisada ka suhkrut

Serveeri koos liha, kala või hoopiski riisiga. Ratatouille't sobib süüa ka üksi ehk pearoana nii külmalt kui ka soojalt.

Valmistamine:
Lõika baklažaanid ja suvikõrvits 1 cm tükkideks, viiluta sibulad, haki küüslauk, puhasta ja viiluta paprikad.

Pane baklažaaniviilud ahjuplaadile ja piserda või määri u 1 spl õliga kokku. Grilli kuldpruuniks (u 10-12 minutit). Keera viilud ümber, määri
uuesti u 1 spl õliga ja grilli teiselt poolt samuti kuldseks (5-8 minutit).

Prae poti põhjas sibulaid keskmisel kuumusel u 5 minutit, lisa küüslauk ja prae veel mõned minutid. Seejärel lisa pannile paprikad ja suvikõrvitsad ning küpseta u 5-8 minutit, kuni need hakkavad pehmeks muutuma.

Koori tomatid, lõika pooleks ja eemalda seemned. (Vaata Youtube'i videost, kuidas Silja Luide seda teeb või kasuta purustatud tomateid) Haki tomatid tükkideks ja lisa pannile koos ürdisegu ja baklažaaniviiludega. Alanda kuumust, pane pannile/potile kaas peale ja lase u 20 minutit podiseda, kuni aedviljad on läbi küpsenud. Haki sisse värskeid meelepäraseid ürte või lisa neid kuivatatud kujul. Maitsesta soola ja pipraga, soovi korral lisa ka natukene suhkrut.

Ja siin Silja Luide teeb Ratatouille't.


Allikas: siljafoodparis.blogspot.com

Comments