Hapukurk

Retsept on mõeldud 3-liitrisele purgile. Mul oli vaid 680 ml purk, seega vähendasin kõiki koguseid neljandiku võrra (jagasin kogused neljaga ja jälgisin, et asi oleks loogiline). Minul mahtus purki neli kurki.

3-liitrise purgi jaoks:
1-2 peotäit tillivarsi
6 küüslauguküünt, paksudeks seibideks lõigatud
6 mustsõstralehte, käte vahel natuke hõõrutud
umbes 1,5 kg väikseid kurke
1,5 liitrit vett
3 spl jämedat soola
  1. pane kurgid paariks tunniks külma vette likku.
  2. Pese kolmeliitrine purk kuuma vee ja nõudepesuvahendiga puhtaks. 
  3. Laota põhja tillivarsi, küüslauku ja mustsõstralehti.
  4. Võta kurgid veest välja ja lõika otsad ära.
  5. Aseta kurgid tihedalt purki, kuni see on peaaegu täis - jäta 5 cm purgi äärest vabaks. 
  6. Aja vesi keema ja lisa sool. Sega, kuni sool on lahustunud ja lase pisut jahtuda. 
  7. Vala soolvesi kurkidele. Kurgid peavad olema kaetud. 
  8. Kata kurgid väikese taldrikuga, mis purgiavast läbi mahuks. 
  9. Aseta taldrikule puhas raskus, mis takistab kurke pinnale tõusmast. (Mina raskust ei lisanud.)
  10. Kanna hoolt, et kurgid oleksid kogu aeg soolveega kaetud. Vajadusel keeda vett juurde, lahusta selles vastav hulk soola, jahuta vesi parajaks ja lisa purki. 
  11. Vajadusel aseta purk kaussi, et üle ääre voolavat vett kinni püüda. 
  12. Kata purgiava suure rätiku või suure taldrikuga. (Mina keerasin väikese taldriku tagurpidi purgi peale.)  
  13. Lase purgil toatemperatuuril seista 2-3 päeva (pigem soojemas kui jahedamas ruumis), aeg-ajalt koori ära tekkida võiv vaht.
  14. Maitse kurke - kui on juba tunda head hapukat maitset, sulge purk kindla kaanega ja pane külmkappi (tavaliselt 3. või 4. päeval).
Juhtnöörid pärinevad Marika Blossfeldti raamatust "Looduslik toit. Ehe ja tervendav".

Comments