Paleo šokolaaditort

Selle koogi valmistamiseks kogusin ma ikka aega ja jõudu, sest Kärri retseptis oli see nii ilus, et kartsin, et ma ei suuda sellele võrdväärset teha. Minul ei tulnud see küll niiii ilus, kuid maitset välimus ei riku. Iseenesest kogu selle meisterdamine võttis mul oma kolm tundi aega. Šokolaadikreemi valmistamine üksi võttis ühe tunni, kaunistamine võttis teise tunni ja ülejäänu kolmanda. Minu arvates tuli see natuke kuiv, aga ehk oleks pidanud rohkem moosi vahele panema. Järgmine kord panen kindlasti rohkem moosi.

Tordipõhi:
3 suurt muna
3 klaasi jahu (mandlid, India pähklid, kookoshelbed)
2 sl toorkakaopulbrit
100 g sulatatud taluvõid või kookosrasva
2 sl kookospalmisuhkrut
1 klaas kookospiima
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola

kaunistuseks marju ja 80 g tumedat (al 70%-lise kakaosisaldusega) šokolaadi
150-200 g kihtide vahele toormoosi (kasutasin suhkruvaba ise tehtud moosi) Soovitan moosi rohkem panna, et tulemus oleks mahlakam!


Šokolaadikreem:
500 ml kookospiima
2 sl kookospalmisuhkrut või mett
2 sl toorkakaopulbrit
näpuotsaga soola

Šokolaadikreemi valmistamine: 
Vala kaaneta kastrulisse kookospiim, suhkur ja pisut soola. Kuumuta nõrgal kuumusel, aeg-ajalt segades u 45 minutit. Varsti on märgata, et kookospiim muutub paksemaks. Lisa kakaopulber, kuumuta veel mõni minut ja lase jahtuda. Soovi korral võib kuumutamise käigus lisada tilga brändit või muud meelepärast alkoholi, mis lisab maitsesügavust. Samal ajal, kui kreem nõrgalt podiseb, võib valmis teha tordipõhja. Mul kulus umbes tund aega selle kreemi tegemiseks.

Tordipõhja valmistamine: 
Enam-vähem võrdsetes kogustes mandlid, India pähklid ja kookoshelbed võib peenestada jahuks elektrilises kohviveskis. Mina kasutasin 1 klaasitäie jahvatatud India pähkleid, 1 klaasitäie mandlijahu ja 1 klaasitäie jahvatatud kookoshelbeid. Kalla jahu kaussi ja lisa ülejäänud kuivained. Vahusta toasoojad munad kohevaks vahuks, sega juurde sulatatud rasvaine ja kookospiim. Lõpuks sega kõik kokku ning kalla 24 cm läbimõõduga koogivormi. Küpseta 180° juures 45 minutit.

Lase tordil jahtuda ja lõika see ettevaatlikult horisontaalselt pooleks. Kui pealmine kiht läheb katki, ei maksa heituda – kreem ja kaunistused katavad tordi täielikult.

Määri peale ja vahele meelepärast toormoosi ja šokolaadikreemi. Mina panin alumise põhjakihi peale toormoosi, siis kiht põhja ja selle peale kogu šokolaadikreem. Kaunistuseks võib tumedast šokolaadist teha ornamente. Selleks sulata šokolaad veevannil ja nirista kujundeid küpsetuspaberiga kaetud taldrikule. Külmikus tahenevad need minutitega. Enne serveerimist hoia torti paar tundi külmkapis. Lisaks raputasin tordile peale hakitud šokolaadi.


Selle imeilusa koogi retsepti autor on Kärri Jürisson.

Comments

  1. Kui ma seda retsepti lugesin, siis arvasin, et see kook on nii-kui-nii üks kuiv kärakas. Aga ei, mis sa räägid, et ta kuiv oli! Täiesti mõnus rikkaliku maitsega ja pähkline. Kookost oli just parasjagu ja ei domineerinud üle shokolaadi. Vägev, seda tahaks teist kordagi proovida. :)

    ReplyDelete

Post a Comment