Sidrunikook

Selle sametise ja imeilusa ehk lausa luksusliku koogi jaoks kasutasin 18 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi. Retsepti on inglise keelest tõlkinud Olga Kaju. Juhend ise on meeletult pikk, kuid tegevus väga pikk polnudki, on vaja vaid kannatust ja näpuga retseptis järge ajada. Step by step ja valmis see sai! Kook on üpriski magus ja hapu korraga. Sidrun on meeletult hea, nii et ma sõin täidist juba niisamagi. Valge šokolaadi kate annab hapule sidrunile magusanoodi, võiks öelda, et lausa väga magusa. Niisiis ühest õhulisest, kuid magusast tükist täiesti piisab.

Põhi:
120 g sidrunivahvleid
60 g võid

Sidrunivõie:
1 sidruni mahl
1 sidruni riivitud koor
3 munakollast
50 g tuhksuhkrut
30 g võid

Sidruni mousse:
1/2 sidruni mahl
4 želatiinilehte
3 munavalget
3 dl vahukoort
1 tl vanillsuhkrut
50 g suhkrut

Valge šokolaadi ganache:
50 ml vahukoort
150 g valget šokolaadi

Kaunistuseks/serveerimiseks – marjad jms (Mina kasutasin kompottkirsse, metsmustikaid, sidrunit ja hakitud valget šokolaadi.)


Alusta tordipõhjast. Sulata või ja purusta vahvlid. Sega kokku ja suru lahtikäiva koogivormi põhja. Pane põhi külmkappi.

Nüüd pane valmis pott, mis on u veerandi osas täidetud veega. Tõsta kauss ganache koostisosadega kuuma vee kohale, nii et kausi põhi veega kokku ei puutuks ja kuumuta pidevalt segades, kuni šokolaad on sulanud. Valmis ganache tõsta tulelt ja jäta toatemperatuurile seisma - oma korda ootama. Võid seda aeg-ajalt segada ja kontrollida ega see liialt hangunud ole. Katmise ajaks peaks konsistents olema nõks paksem kui kondenspiimal.

Valmista sidrunivõie. Sega kuumakindlas kausis munakollased, suhkur, sidrunimahl ning -koor. Tõsta kauss samuti vee kohale. Kuumuta keskmisel kuumusel (71-72 kraadi) vispliga pidevalt munasegu kloppides, kuni segu pakseneb (seda on hästi tunda, kui visplit on juba raskem liigutada). Tõsta pott tulelt, lase natuke jahtuda. Leigesse kreemi klopi juurde toasoojad võikuubikud.

Kuni sidrunivõie jahtub valmista ette ülejäänud mousse koostisosad – paisuta želatiinilehed külmas vees. Hoia neid u 5 minutit vees ja seejärel pigista veest tühjaks. (Olenevalt tootjast võib juhend erineda) Kuumuta sidrunimahl u 80 kraadini ja sulata selles želatiinilehed. Jäta ootele.



Vahusta vahukoor vanillisuhkruga tugevaks vahuks.

Eraldi kausis vahusta munavalgeid. Kui hakkab moodustuma tugevam vaht, lisa juurde suhkur ja jätka vahustamist, kuni saab läikiva tugeva vahu. Mikserilabasid munavalgest välja tõstes peavad moodustuma munavalgetest pehmed tipud. Väldi ülevahustamist!

Nüüd pane käeulatusesse koogipõhi (selleks, et saaks tordile ilusad ääred, vooderda vormi siseküljed küpsetuspaberi või spetsiaalse tordikilega, mina ei teinud seda), leige sidrunivõie, soe želatiin, vahukoor, munavalged, vispel ja spaatel. Järgnev osa tee kiiresti:

Vispelda hoogsalt sidrunivõidele sisse želatiin, seejärel kolmandik munavalgevahust. Pane vispel ära ja võta spaatel. Sellega sega juurde järelejäänud munavalged ja vahukoor. Püüa segada spaatliga vahtu alt-üles tõstes ja samas mitte õhku vahele lükates. Kui vaht on ühtlane, siis löö kaussi paar korda vastu lauda, et suuremad mullid välja saada. Kalla vaht vormi ja aseta kook sügavkülma.

Umbes tunnikese pärast võta kook välja, eemalda vormist ja kalla selle peale ettevaatlikult ganache. Valge ganache ei tardu väga kiiresti ja seetõttu arvesta, et natuke voolab seda tordilt maha. Pane kook külmkappi taaskord ligikaudu tunnikeseks. Seejärel võib selle tõsta juba serveerimisalusele ja kaunistada marjadega.

Comments