Thursday, December 1, 2016

Gluteenivabad ja mitte-gluteenivabad piparkoogid

150 g + 250 g rafineerimata pruuni roosuhkrut
1/2 kl keeva vett (u 100 ml)
2 tl kaneeli
2 tl kardemoni
2 tl jahvatatud nelki
1/4 tl ingverit (kasutasin ingveripulbrit)
1/4 tl jahvatatud muskaatpähklit
1 suurema apelsini riivitud koor
110 g kookosrasva (sulatatud)
0,75 kg sõelutud tatrajahu (kasutasin u 600 g toortatrajahu ja 150 g riisijahu)
1,5 tl soodat (või 1,5 tl muud gluteenivaba küpsetuspulbrit)
2 muna

Riisijahu ei ole vaja ilmtingimata panna, arvan isegi, et ainult tatrajahust on paremgi. Riisijahu annab teatud maitset juurde.



Ettevalmistus:
1. Pese korralikult apelsin ning riivi selle koor.
2. Mõõda ja pane valmis kõik maitseained.
3. Pane vesi keema.
4. Klopi munad lahti.

Taigna valmistamine:
1. Võta paksupõhjaline pott ja mõõda sinna 150 g suhkrut.
2. Pane pott pliidile ja pidevalt segades asu suhkrut sulatama.
3. Kuumuta suhkur keemiseni (esimeste mullideni) ja võta pott tulelt.
4. Võta pool klaasi keeva vett ja hakka seda sõna otseses mõttes TILK HAAVAL kuumale suhkrusiirupile lisama – siirup ja vesi reageerivad hirmuäratava särina, visina, vahutamise ja pritsimisega, jätka seda, kuni kogu vesi on siirupisse segatud.
5. Lisa kuumale siirupile 110 g kookosrasva ja kõik maitseained ning riivitud apelsinikoor.
6. Lase siirupil veidi jahtuda, samal ajal seda kergelt segades. Kui siirup ei ole enam kõrvetavalt kuum, võid hakata jahu lisama (ära unusta jahu hulka segada soodat). Mina segasin jahu ja taigna teises kausis, mitte potis.
7. Kui umbes pool jahust on segatud, lisa lahtiklopitud munad ja ülejäänud 250 g suhkrut.
8. Vala osa jahust lauale, kraabi kogu taigen potist sinna peale, ning jätka taigna sõtkumist käsitsi, jahu lisa nii palju, kuni taigen ei jää enam nätske massina käte külge, vaid annab kenasti sõtkuda.
9. Jaga taigen parajateks portsudeks, pane kas toidukile või küpsetuspaberisse ning külmkappi laagerduma.
10. Järgmisel päeval võid alustada küpsetamisega.

Järgmisel päeval on taigen päris kõva. Enne piparkookide valmistamist võta see külmkapist välja ja lase natuke toas soojeneda, siis muutub taigen kergemini rullitavaks.

Küpseta 200-kraadises ahjus 7 minutit.

Kaunistamiseks kasutasin poest ostetud glasuuri ja retsepti sain www.eluvagi.ee-st.


Kui aga sinu puhul ei mängi rolli, kas piparkoogid sisaldavad nisujahu või mitte, siis siin on ka üks lihtne retsept nisujahuga.

1/2 klaasi Dan Sukkeri tumedat siirupit
1 tl kaneeli
1 tl jahvatatud pipart
1/2 tl jahvatatud nelki
1/2 tl ingverit või ingveripulbrit
200 g võid
200 g suhkrut
1 muna
1/2 klaasi 35%-list rõõska koort
1,5-2 tl söögisoodat
500 g nisujahu

Maitseained kuumutatakse siirupis ja seejärel jahutatakse. (Mida kauem pliidil siirupit koos maitseainetega kuumutad, seda tumedamad tulevad piparkoogid.)

Või vahustatakse suhkruga, segatakse hulka muna ja jahtunud siirup, rõõsk koor ja soodaga segatud jahu. Sõtkutakse taigen ja hoitakse külmkapis järgmise päevani.

Järgmisel päeval saab teha piparkooke, rullides taigen 3 mm paksuseks. Küpseta 200-kraadises ahjus 7 minutit.


No comments:

Post a Comment