Baklažaani-brownie

No olgem ausad - kuidas saab baklažaan koogi sisse sobida? Et seda uskuda, pidin ma seda proovima.  Retsept pärineb sellisest väga ägedast raamatust nagu "Köögiviljad kavalalt kõhtu". Autor on Ingrid Mardisoo. Ja ilmselt katsetan ma sealt raamatust veel magustoite, mis sisaldavad erinevaid juurvilju. See omakorda pani mind mõtlema selle peale, et kuidas Ingrid need retseptid küll välja mõtles? Huvitav mitu korda pidi ta enne katsetama, kui toorainete kogused paika sai? Oeh, see Ingrid on üks andekas inimene. 


1 baklažaan (200-250 g)
25 g kookosrasva
50 g kakaovõid 
80g kookospalmisuhkrut 
30 g toorkakaod 
20 g jaanikaunapulbrit 
100 g mandlijahu 
1 muna 

Peale puistasin kakaod. 

Koori baklažaan, lõika tükkideks ja hauta väheses vees või auruta pehmeks. Kurna vesi ja püreesta. Mina kasutasin selleks saumiksrit. Sulata veevannil kakaovõi ja kookosrasv. Lisa kuumale kakaovõi-kookosrasvale kookospalmisuhkur, et see paremini seguneks.  Seejärel sega juurde kakao, jaanikaunapulber, mandlijahu ja baklažaanipüree. Viimasena lisa muna ja sega korralikult läbi. Mina valasin segu 22 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi, mille põhja panin küpsetuspaberi. Paksema koogi saab, kui kasutada pisemat vormi, aga no brownie ongi õhuke. Kahjuks retsepti autor ei ole märkinud, kui suures vormis seda küpsetama peaks. Igatahes pane siis kook ahju 180 kraadi juurde küpsema 35-40 minutiks.


Selle koogi valmistamiseks  on olemas ka lihtsam variant, nimelt saab kasutada kakao, kakaovõi, suhkru ja jaanikaunapulbri asemel tumedat šokolaadi (u 100 g). Mind see lihtsustatud versioon väga ei tõmmanud, sest mind just huvitas, kuidas maitseb brownie, milles ei ole šokolaadi. Muidugi ilma šokolaadita on see ehedam ja ka tervislikum. Ja ma võin öelda, et maitses suurepäraselt. Kontsistentsilt on see täpselt nagu šokolaadiga tehtud brownie. See ei ole eriti rammus ega magus, pigem kergemapoolsem.

Tänan päkapikku, kes retseptiraamatu saatis. :)

Praegu on väike puhkus koolist, seega on rohkem aega ka kookidele pühendada. Muidugi muud huvitavat lugemismaterjali on küllaga, kui kooliasju lugema ei pea. Viimane läbiloetu on Paulo Coelho " Spioon". See raamat sai suht ühe hingetõmbega läbitud. Raamat põhineb Mata Hari viimasel kirjal ja räägib tema mõtetest, tunnetest ja üldisest saladuseloori all olnud elust. Mata Hari viibib vanglas, kui ta kirjutab kirja/päeviku, mis sisaldab selgitusi ja tema hingeelu. Ta teeb seda täpselt nädal enne seda, kui ta hukatakse. Coelho kodulehel on saadaval ka Mata Hari toimik ning paralleelselt raamatuga lugesin ka Wikipediat, sest mind hakkasid huvitama rohkemad faktid ja nii sai paremini reaalse pildi kokku panna. Raamat ei ole üdini Mata Hari elulugu, seal on ka Coelho loomingut ja osad dialoogid on ta ise välja mõelnud. Küll aga põhisõnum pärineb Mata Hari kirjast ja Coelho uurimustööst, mida ta selle raamatu tarbeks tegi. Soovitan lugeda, mulle meeldis.

Käbi jaoks on raamatud uinutavad. :D

Comments