Kui keegi oleks mulle viis aastat tagasi öelnud, et ma hakkan ise leiba tegema, oleksin ma ilmselt ütleja pikalt saatnud ja südamest naernud. Küll aga nüüd ma siis proovisin ise leiba teha. Tuli välja küll, maitse osas peab veel vaeva nägema, kuna magustajat ja soola panin lihtsalt tunde järgi. Oleks pidanud tsipa rohkem panema. Õnneks on olemas igasugused maitsevõid, tilli, karulaugu, küüslaugu ja muuga. Seega maitsevõi peale ja vähese leivamaitse viga on parandatud.
Juuretise valmistamine
1. päev: Sega 50 g jämedat rukkijahu 50-100 ml leige veega savi- või klaaskausis. Pane kausile käterätt või toidukile peale. Toidukile kasutamisel tee kilesse mõned augud, et juuretis õhku saaks. Jäta kauss ööpäevaks sooja kohta seisma.
2.-4. päev: Sega juuretist igal päeval ja lisa "sööta" juurde, st puista 50 g rukkijahu ning vala 50 ml leiget vett. Jäta jälle ööpäevaks sooja kohta seisma. Kolmandal päeval on juuretis juba piisavalt kerkinud ning on ka magushaput lõhna tunda.
5. päev: Juuretis on läbi käärinud. Säilita seda õhukindla toidukarbiga külmkapis või hakka leiba küpsetama. Juuretis säilib külmkapis umbes 2 nädalat.
Polli talu rukkileib (Marika Blossfedlt)
150 g juuretist
2 tl soola (mina paneks rohkem)
3 spl magustajat (mesi või vahtrasiirup)
580 g täisterarukkijahu
3 spl rukkilinnasejahu (mina seda ei pannud, see peaks andma tumedama värvi)
2 peotäit röstitud päevalilleseemneid
2 peotäit röstitud kõrvitsaseemneid
Juuretise valmistamine
1. päev: Sega 50 g jämedat rukkijahu 50-100 ml leige veega savi- või klaaskausis. Pane kausile käterätt või toidukile peale. Toidukile kasutamisel tee kilesse mõned augud, et juuretis õhku saaks. Jäta kauss ööpäevaks sooja kohta seisma.
2.-4. päev: Sega juuretist igal päeval ja lisa "sööta" juurde, st puista 50 g rukkijahu ning vala 50 ml leiget vett. Jäta jälle ööpäevaks sooja kohta seisma. Kolmandal päeval on juuretis juba piisavalt kerkinud ning on ka magushaput lõhna tunda.
5. päev: Juuretis on läbi käärinud. Säilita seda õhukindla toidukarbiga külmkapis või hakka leiba küpsetama. Juuretis säilib külmkapis umbes 2 nädalat.
Polli talu rukkileib (Marika Blossfedlt)
150 g juuretist
2 tl soola (mina paneks rohkem)
3 spl magustajat (mesi või vahtrasiirup)
580 g täisterarukkijahu
3 spl rukkilinnasejahu (mina seda ei pannud, see peaks andma tumedama värvi)
2 peotäit röstitud päevalilleseemneid
2 peotäit röstitud kõrvitsaseemneid
- Vala 500 ml sooja vett klaaskaussi. Lisa 150 g juuretist, lahusta vees, lisa sool ja magustaja ning sega puulusikaga.
- Lisa nii palju rukkijahu, kuni tainas meenutab paksu pannkoogitainast. (Soovitan enne omale 580 g jahu valmis mõõta, sealt umbes veerand kulub praegu ära, teine osa kulub õhtul või järgmisel päeval.)
- Kata kauss toidukilega ja pane 9-16 tunniks sooja kohta seisma. Kilesse auke pole vaja teha.
- Kui tainas on seisnud, siis lisa rukkilinnasejahu. Lisa vähehaaval ülejäänud täisterarukkijahu, kuni tainas muutub paksuks, kuid seda annab siiski lusikaga segada.
- Võta ära umbes 150 g juuretist, juhul kui sa soovid seda külmkapis säilitada. Mina igatahes ei võtnud.
- Lisa päevalille- ja kõrvitsaseemned. Sega!
- Määri leivavorm võiga.
- Vala tainas vormi.
- Silu märgade näppudega ühtlaseks.
- Kata vorm käterätikuga ja pane sooja kohta 2 tunniks kerkima.
- Pane leib külma ahju, keera ahi 225 kraadi peale ja küpseta 40-45 minutit.
- Võta leib ahjust välja ja lase natuke jahtuda.
- Võta leib vormist välja ja pane resti peale, et ka alumine pool saaks õhku. Määri pealt võiga ning kui leib ei ole enam tuline, keera see küpsetuspaberi või käterätiku sisse.
Comments
Post a Comment