Mustika-laimi toorkook "juustukook"

Totaalselt vegan, totaalselt paleo, totaalselt tervislik, totaalselt maitsev, totaalselt mittemagus ja pisut hapukas - need on selle imeilusalt kergelt lillaka toorkoogi märksõnad.  Kook on tihke ja tummine. Minu arvates küll päris juustukooki ei meenuta, kuid millegipärast India pähklid on  saanud toorjuustu aseaineks.


1 tass = 236 ml

Põhja jaoks:
3/4 tassi e 177 ml Kreeka pähkleid
1/2 tassi e 118 ml mandleid
1 tass e 236 ml kuivatatud datleid
1/2 tl vanilje ekstrakti
Näpuotsatäis Himaalaja soola
Supilusikatäis vett, et mass hakkaks paremini kokku

"Juustukoogi" kihtide jaoks:
2 1/4 tassi e 531 ml üleöö leotatud India pähkleid
1/4 kuni 1/3 tassi e 59 kuni 79 ml mett või vahtrasiirupit
2 tl vanilje ekstrakti
1/4 tassi e 59 ml laimimahla (u 2-3 laimist)
1/3 tassi e 79 ml sulatatud  kookosrasva
1 spl riivitud laimi koort + natuke hiljem kaunistamiseks
1 tass e 236 ml mustikaid + natuke hiljem kaunistamiseks


Põhja valmistamine:
Pane kõik komponendid köögikombaini või blenderisse ja püreesta, kuni saad ühtlase massi, lisa natuke (2-3 spl) vett, et mass paremini kokku hakkaks. Pane küpsetuspaber 18 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja. Vajuta pähklimass koogivormi.

"Juustukoogi" kihtide valmistamine:
Leota India pähkleid terve öö leiges veed. Järgmisel päeval kurna ja pane pähklid köögikombaini. Püreesta mitu minutit, kuni saad ühtlase massi.Kui pähklimass jääb köögikombaini servadesse kinni, siis kraabi see spaatliga alla, seejärel pressi laimidest mahla ja lisa mahl kombaini. Lisa ka magustaja (mesi või vahtrasiirup), vanilje ekstrakt, 1 spl riivitud laimi koort ja püreesta. Lisa hulka sulatatud kookosrasv ja püreesta veel. Maitse ja kui vaja, lisa juurde laimimahla või magustajat. Võta pool massi köögikombainist välja ja määri koogivormis olevale pähklipõhjale. Seejärel aseta koogivorm sügavkülma. Samal ajal tee valmis järgmine kiht.

Mustikakihi valmistamine:
Allesjäänud India pähkli segule lisa mustikad ja püreesta. Maitse, vajadusel lisa magustajat juurde. Püreesta, kuni mass on ühtlane. Võta koogivorm sügavkülmast välja ja kalla mustikakiht vormi.

Mina panin koogi ööseks külmkappi tahenema, aga võib ka teha nii, et katad koogi fooliumiga ja hoiad 3 h sügavkülmas ning seejärel paar tundi veel külmkapis.

Kaunista mustikate ja riivitud laimi koorega.


Retsept sai küll pikk, aga tegelikult koogi valmistamine on lihtne, originaalretsept asub siin.


Comments