Šokolaaditoorkook

See kook meenutab mulle pisut linnupiima või sufleed - igatahes midagi taolist. Täidis on õhuline, kerge, aga kreemjas. Linnupiimakommid olid kunagi ühed mu lemmikkommid. Viimasel paaril aastal pole neid ostnud just sel põhjusel, et neid süües ei suuda ma end ohjeldada ja nii läheb korraga suhu terve karp, mis tähendab, et pärast on meeletult halb olla. Tundub aga, et olen leidnud neile tervislikuma alternatiivi.


Põhi
100 g kuivatatud datleid
30 g Kreeka pähkleid
30 g metspähkleid
30 g mandlijahu
30 ml kookosõli

Täidis
300 g India pähkleid
120 ml kreemjat kookospiima
60 ml kookosõli
5 spl agaavisiirupit
1 tl vaniljeekstrakti
3 spl toorkakaopulbrit

Glasuur
2 spl kookosõli
1spl agaavisiirupit
1 spl toorkakaopulbrit

Kaunistamiseks
näiteks põldmarju, vaarikaid või maasikaid
toorkakaopulbrit


Valmistamine

Pane eelmisel õhtul India pähklid vette likku, et need saaksid pehmeneda!

Alustame põhja valmistamisest. Vala blenderisse/köögikombaini pähklid, datlid ja mandlijahu. Purusta kõik ühtlaseks massiks. Kui datlid on pigem kuivad ja kõvad, siis leota neid eelnevalt 15 minutit leiges vees, et need pehmeneksid. Sulata nõrgal kuumusel kookosõli ja sega see teiste ainete hulka. Suru saadud segu küpsetuspaberiga kaetud 18 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ja aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Täidise valmistamiseks nõruta sõelal India pähklid liigsest veest ja vala blenderisse/köögikombaini. Lisa pähklite peale kookospiim, agaavisiirup, kookosõli, vaniljeekstrakt ja kakao. Purusta kõik ühtlaseks kreemjaks massiks. Määri India pähkli mass koogipõhjale. Hoia kooki 2,5-3 tundi sügavkülmas, nii tardub see kõige paremini ja koogist saab ka ilusad tükid lõigata. Mina hoidsin umbes 3,5 sügavkülmas ja seejärel panin lihtsalt külmkappi. Koogi lõikasin lahti järgmisel päeval.

Hiljem valmista koogile glasuur. Sulata kookosõli ja sega hulka agaavisiirup ja toorkakao. Eemalda kook vormist ja kata glasuuriga. Kaunista marjadega ja sõelu veel tipuks peale pisut toorkakaod.

Retsept: koogikontor.ee

Comments