Stanislavi kolmevärviline kookoskook

Proovisin "Eesti parima pagari" saate võitnud Stanislavi kolmevärvilist kookoskooki. Kook näeb imeilus ja uhke välja ning esimesed kolm ampsu olid ka väga head, siis muutus jube rammusaks ja edasi süües hakkas süda läikima. Ilmselt tulebki sellest koogist võtta imepisike amps, siis on hea. Üldiselt mu esimene reaktsioon oli meeldiv üllatus, sest esimene amps oli selline mõnus mahe ananass ja kookos, kuid mida edasi - iga amps läks aina hullemaks. Kui nüüd mõelda, siis seal saates ju kohtunikud võtsid ka vaid ühe ampsu. :D 

Proovisin hiljem väikese koogitüki, see kogemus oli juba palju parem. Nii et ei tasu kohe ahnitseda!


Põhi:
50 g pekaanipähkleid, hakitud
110 g mandlijahu
1,5 spl mett
4 spl kookosõli, sulatatud

Koogi teine kiht:
~300gr konserveeritud omamahlas ananassirõngad või kuubikud

Kolmas kiht - kookoskreem:
2x 400 g täisrasvast kookospiima, üleöö hoitud külmkapis
0,5 tl vanilliekstrakti
100 g kookoslaaste
Näpuotsatäis soola
200 g kuivatatud datleid

Neljas kiht - kookosvaht:
400 g täisrasvast kookospiima, üleöö hoitud külmkapis


Põhja valmistamine:
  • Vooderda 15 cm lahtikäiv küpsetusvorm küpsetuspaberiga. Mina kasutasin 18 cm läbimõõduga koogivormi ja kook ajas peaaegu üle ääre, seega ma ei kujuta ette, kuidas see kook peaks ära mahtuma 15 cm läbimõõduga vormi. 
  • Sega suures kausis kokku hakitud pekaanipähklid, mandlijahu, sulatatud kookosõli ja mesi.
  • Suru saadud mass küpsetusvormi põhja ühtlaselt laiali. Küpseta 180 kraadi juures ~10 min, kuni see on äärtest kuldne. Seejärel lase täielikult jahtuda.

Koogi teine kiht: 
  • Nõruta ja kuivata majapidamispaberiga ananassirõngad. Tükelda noaga kuubikuteks ja laota koogipõhja teiseks kihiks.
Kolmas kiht - kookoskreem:
  • Pane vesi kannus keema ja kalla üle datlid. Lase ~10min seista. Nõruta, kuivata ja purusta blenderis või saumikseriga. Ma panin lihtsalt sooja vette seisma, ligunesid nii kaua kuni ma põhja tegin ja see jahtus. 
  • Eralda kookospiimast vedelik ja tahke osa. Seda on lihtne teha niiviisi, et avad kookospiima purgi altpoolt ja kallad vee ära, nii jääb purki alles vaid tahke osa. Pane potti 2x 400 g kookospiima (ainult tahke osa!). Lisa juurde vanilliekstrakt ja purustatud datlimass. Sega mikseriga kokku ja sega juurde 70 g kookoslaaste, vajadusel kasuta guarkummi paksendamiseks. Mina ei kasutanud paksendamiseks midagi. Seejärel kalla mass koogivormi ja pane külmkappi seisma.


Neljas kiht - kookosvaht: 
  • Võta külmkapist 400 g kookospiima ja eralda sellest tahke osa (vaata, et vedelik sisse ei satuks!). Kookospiima tahke osa vahusta mikseriga kohevaks ning määri koogi peale.
  • Rösti ahjus 30 g kookoslaaste kuldpruuniks ja  kaunista nendega kook!


Retsept: Stanislav Stõkov

Comments

  1. Hästi mõnus ja kookosene (minu absoluutne lemmik) kook. Ei olnud väga magus, aga natukene rammus. Kahesõnaga, iga koogitükk tõi esile mõnusa fantaasia paradiisisaarest. Mõelda vaid, et tegemist on igati tervisliku koogiga...

    ReplyDelete

Post a Comment