Beseekattega musta sõstra mascarpone kook

Tegin esimest korda elus beseega kooki. Mul on olnud kogu aeg mingi halb eelarvamus besee kohta ja see pole üldiselt minu lemmik, kuid selline pehme besee oli täitsa maitsev. Küll aga sõstramoosi osa oli väga tummine ja rammus. Eelistaksin vast ainult mascarpone juustu ja musti sõstraid, mis mõjuksid kergemana. Äkki järgmine kord proovingi seda kooki "enda moodi" teha. :)
Üldjoontes kook ei ole halb, kuid on ka paremaid olnud.



Põhi:
60 g täistera nisujahu
120 g maisijahu
50 g kreeka pähkleid
2 spl suhkrut
0,5 tl soola
100 g võid
2 spl külma vett

Täidis:
500 g musti sõstraid
50 g suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
2 spl maisitärklist
250 g mascarpone kreemjuustu
3 spl maisijahu
1 muna
3 munakollast

Kate:
3 munavalget
120 g suhkrut



  • Sega omavahel mõlemad jahud, suhkur ja sool. Haki kreeka pähklid ja lisa ka need.
  • Lisa võitükid (mina lisasin sulatatud või) ja vesi.
  • Sega kiirelt ühtlaseks tainapalliks ja hoia 20 min külmas. Keerasin taina fooliumisse, et külmkappi panna.
  • Suru tainas 22 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja äärtesse (ca 1-2 cm kõrguselt äärtesse). 
  • Puhasta sõstrad rootsudest ja vala potti. Lisa tavaline suhkur ja väike sorts vett.
  • Lase podiseda umbes 5 min.
  • Sega maisitärklis 100 ml külma veega ja vala mustasõstramoosi sisse.
  • Sega ja lase madalal kuumusel podiseda, kuni segu pakseneb. Ma keetsin umbes pool tundi, alles siis tundus, et on paksenenud. 
  • Lase veidi jahtuda.
  • Sega mascarpone hulka üks muna ja kolm munakollast, vanillisuhkur, mustsõstramoos ja lõpuks maisijahu. Vala täidis põhjale. 
  • Küpseta 180 kraadi juures 30-35 minutit, kuni täidis on pealt tahkunud ja kergelt kuldse jume võtnud. Mul oli täidis lilla ja kuldseks see ei läinudki :D 
  • Beseekatte jaoks vahusta munavalged kergete vahutippude tekkimiseni.
  • Hakka siis järk-järgult suhkrut lisama ja vahusta, kuni saad tugeva beseevahu.
  • Määri vaht koogile katteks.
  • Küpseta 170 kraadi juures veel umbes 10-15 minutit.

Lase koogil vähemalt 30 minutit jahtuda enne kui lahti lõikad. Parem, kui lased üleöö külmas seista.


Retsept: Koogikontor

Comments